Казанлък отбеляза тържествено 137 години от Освобождението си

Деца и възрастни се поклониха пред паметта на героите и невинните жертви

Казанлък отбеляза днес 137 години от Освобождението си.
Тържеството по повод историческото събитие се състоя тази сутрин в двора на Девически манастир „Въведение Богородично“ пред Паметника на избитите от османските орди невинни жители на Казанлък по време на Руско-турската освободителна война.

Архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов произнесе слово за историческите събития, донесли свободата на града.
Стихотворението „Българийо, на живи и на мъртви“ бе изпълнено от ученика Георги Стратиев от НЧ „Цвятко Радойнов ’1885“ – гр. Крън.

Цветя на признателност поднесоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС- Казанлък Николай Златанов, народният представител от Казанлък в 43-то Народно събрание Нено Влайков, председателя на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Радиана Стефанова, представители на парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, ученици от ОУ „Паисий Хилендарски“ и ПГ по лека промишленост и туризъм и представители на колектива на ОДЗ „Звънче“, родолюбиви граждани.

Утре, 9 януари, казанлъчани и жителите на Шипка и Шейново ще отбележат 137 години от епичните боеве край двете селища в хода на Руско-турската Освободителна война. В 10:30 часа в с. Шейново пред Паметника на Победата ще се състои тържествено честване на забележителната дата, а честването в град Шипка ще бъде от 11:30 часа в храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир.

На 13 януари 2015 г. се навършват 137 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско–турската освободителна война 1877 – 1878 г.

По повод това паметно събитие на 13 януари /вторник/ от 8.30 ч. в Храм „Света Богородица" ще бъде отслужена заупокойна света литургия от храмовото свещеничество, съобщава пресцентърът на Община Стара Загора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов