Сержант извади богоявленския кръст във Велико Търново

Царевград Търнов

06-01-2015, 12:44

Снимка:

velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Емил Михайлов от Пловдив успя да се прeбори за болярския кръст

За поредна година богоявленският кръст в старата столица бе изваден от представител на Националния Военен унивеситет „Васил Левски“. Сержант Емил Михайлов бе късметлията, който се добра до кръста в ледените води на река Янтра. 31-годишният мъж е родом от Пловдив и това е първия път в който участва в ритуала за Йордановден. „Реших да опитам. Пожелавам си здраве. Имам две момчета и съм благодарен на съпругата ми, че ме дари с тях. Желая им да са здрави“, заяви Емил Михайлов. Той сподели, че се чувства перфектно и ледената вода му се е сторила благоприятно топла. 31-годишният представител на Националния Военен университет „Васил Левски“ бе благословен от Негово Високопреосвещенсво Митрополит Григорий и получи 3 дни домашен отпуск и 100 лева. Една двадесетина смелчаци скочиха в реката за да се преборят за богоявленския кръст във Велико Търново на -5 градуса..

Малко преди да бъде извършен ритуала Дядо Григорий освети бойните знамена на Националния Военен университет „Васил Левски“. Търновският митрополит призова болярите да се покаят и да се обърнат с любов към ближния си. „Нека да помолим Бога в тези тежки за България дни за помощ, смирено да преклоним глава. Боже, бъди милостив към Мен – грешния, за да изпълня онова, което ти си заповядал в Светото евангелие.“, каза Григорий.

На церемонията присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев  и други представители на местната власт и институции от старата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов