Ненчев: Няма основание военнослужещите да охраняват българо-турската граница

Министерство на отбраната има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение

За съжаление, нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде 24 часа.

По думите му Министерство на отбраната има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение. „Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие”, допълни Ненчев.

На въпрос дали армията отново ще строи останалите километри от защитното съоръжение министърът заяви: „Не, еднозначно - не”. По думите му има две опции - първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората – тази тежест да се поеме от областните управители.

Попитан в какво ще се изразява помощта по границата и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини, Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.

Министър Ненчев посочи, че техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем. По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Той посочи, че все още не знаят цената за бъдещата подкрепа. Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов