4-5 см е снежната покривка в Габрово

Животът

03-01-2015, 11:22

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Проходът Шипка е проходим

Времето в община Габрово е с висока, разкъсана облачност. Височината на снежната покривка достига 4-5 см. Духа северен  вятър със скорост 1,3 м./сек. Пулсациите през нощта са достигали 4,9 м/сек. Температурата на въздуха измерена в централна градска част от общинската МТО станция е 5,7°С . Влажността на въздуха е 73 %.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка е мокра, почистена и опесъчена. Температурата на въздуха е минус 2° С, височината на снежната покривка – 15 см.   Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС с общо тегло над 12 тона. Пътят за  Узана също е почистен и опесъчен. В района времето е с висока разкъсана облачност, без валежи. Видимостта е добра. Температурата на въздуха  е минус 2°С, височината на снежната покривка е 15см. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново са почистени, опесъчени  и  проходими при зимни условия. За почистване на пътната мрежа в градската част през изтеклата нощ и сега работят 5 машини на ОП „Благоустрояване”.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии.Топлофикация Габрово” ЕАД , Хлебозавод „Габрово”, „Енерго-Про” АД  и ВиК  Габрово изпълняват нормално своите задължения.

Прогноза:

Жълт код за силен вятър е обявен за 3 януари в цяла Северна България и в областите Пловдив и Пазарджик - общо 16 области от страната, съобщават от НИМХ.

Предупреждението е за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Пловдив и Пазарджик.

Облачността ще е променлива, по-често значителна, но вероятността за валежи е малка. Вятърът от запад още през нощта чувствително ще се усили, ще бъде умерен до силен, задържайки се така и през предстоящия ден.

Температурите сутринта ще са между минус 4° и 1°, а след обяд в цялата страна положителни, в повечето места от 3° до 8°.

По билните части на планините ще духа силен и бурен северозападен вятър, с тенденция на отслабване едва след обяд. Облачността ще е по-често значителна , особено по северните склонове, но ще остане почти без валежи. Възможно е тук-таме да прехвърчи сняг.

Дневни температури на 1200 м надморска височина ще бъдат около минус 2°, на 2000 м около -5°.

При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на тел.112;

Радиационният фон измерен тази сутрин е 0,018 мр./час и е нормален, естествен фон за община Габрово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов