Дядо Коледа и Снежанка са били последните, кацнали на летище Балчик

Няма шанс авиобазата в Белия град да стане рентабилно пасажерско летище

Няма шанс авиобазата в Балчик да стане рентабилно пасажерско летище. Това коментира кметът на града Николай Ангелов, запитан дали има движение около тази идея, поставена от министър-председателя Бойко Борисов още в предишния му мандат, съобщи радио Варна.

  През последните две години няма никакво движение, една част от мястото продължава да е в активите на летище София , а друга – към Министерство на отбраната. На този етап, чрез мобилни митнически екипи се обслужват малки самолети, до 19 места. Това обаче са епизодични кацания.

  Близостта с аеропортовете във Варна и Констанца е причина военното летище в Балчик да не може да стане гражданско, с цялата необходима инфраструктура и съпътстващи дейности. Проблемът е, че няма инвеститор.

  Разчетите на представители на аеродрума в Цюрих, които са имали интерес към концесията на летището в София, показват, че авиобазата в Балчик не може да се натовари така, че да стане печеливша аерогара.

  Последният  малък самолет, който кацна, бе на 23 декември с пасажери Дядо Коледа и Снежанка, които за втора година изненадаха децата на военнослужещите. През октомври 2014-а правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на 15 военни имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия и разреши те да бъдат продадени. Един от имотите е в местността Летището в Балчик – поземлен с площ 65 674 кв. м, застроен с 10 сгради, данъчна оценка 572 123.50 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов