Новата безпилотна кола на Гугъл излиза на пътя през януари

Животът

26-12-2014, 14:36

Снимка:

cnn.com

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

В началото на тази седмица Google представи най-новото си превозното средство, което няма нужда от шофьор, а по време на коледните празници екипи на компанията тестват новото творение. Още в първите дни на 2015 това странно произведение на техниката ще излезе на пътя.

Автомобилчето изглежда  почти така, както карикатуристите рисуват коли. На всичкото отгоре, тази интелигентна машина е облечена и с фес, писа снощи cnn.com.

За разлика от другото возило, което от Гугъл представиха през май т.г., тази версия е напълно функционална и колата дори има реални фарове. Отново за разлика от предшественика си, настоящият автомобил, който не се нуждае от човешка намеса, за да се движи по пътищата, е оборудван с подвижни педали и волан. Това е направено, за да бъдат спазени щатските закони, поради което и във возилото пътува шофьор. Той е готов да реагира, в случай на нужда и да поеме управлението в свои ръце. Целта на компанията обаче е в крайна сметка да се отстрани целия вътрешен контрол.

В момента колата е подложена на тестове на частна писта в Калифорния, съобщи CNN.

Когато технологичната компания за първи път започва да експериментира с технологията за безпилотно пътуване, тя първо промени съществуващи автомобили, като Toyota, Audi и Lexus, чрез добавяне на множество камери, сензори и бордови компютри. Сега Гугъл вече е създал собствена кола от нулата. Куполообразната форма на автомобила е оптимална, за да даде на  сензорите най-широко зрителното поле.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов