Направете си пикантна разядка с ядки за Бъдни вечер /РЕЦЕПТА/

Животът

24-12-2014, 16:26

Снимка:

Личен архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търновски адвокат гони стреса с кулинарни шедьоври (СНИМКИ)

Рецептата сподели адвокатът Пламен Костадинов, прочут с кулинарните си умения

Великотърновският адвокат Пламен Костадинов, който е добре известен с изумителните си кулинарни творения, сподели пред Velikotarnovoutre една много стара рецепта за пикантна разядка, която чудесно се вписва сред постните ястия на  за масата на Бъдни вечер.

По една голяма шепа сурови орехови ядки и лешници се навлажняват леко и се подправят със сол и черен пипер. Запичат се на силна фурна докато станат хрупкави. Оставяте се леко да поизтинат. През това време счуквате в дървено или мраморно хаванче 2-3 скилидки чесън с малко сол, изваждате го. В същото хаванче, без да го миете от чесъна, счуквате ядките, не е необходимо да е много ситно.

После чесънът се слага при ядките, прибавят се 2-3 супени лъжици олио и 1 супена лъжица лимонов сок, разбърква се добре.

Правят се хлебни трохи от стар хляб  и се прибавят към сместа в хаванчето. Количеството на трохите да е колкото това на ядките. Всичко се разбърква добре. Добавят се малко пресен магданоз и /ако има/ 1-2 стръка пресен чесън, ситно нарязани. Разбърква се, като трябва да се получи гъста смес като пастет.

Тази разядка е перфектна върху препечена филийка или върху тънки запечени резенчета франзела, полети с малко зехтин, споделя виртуозът кулинар Пламен Костадинов



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов