ГДБОП се връща в МВР, реши парламентът (обновена)

Промените бяха предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Четворната коалиция прие на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

Промените касаят изваждането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и връщането й в системата на Министерството на вътрешните работи, припомни „24 Часа”.

С промените, внесени от Цветанов, се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР по предложение на Министерски съвет.

Освен това, звеното към ДАНС с правомощия да притежава техника и да извършва СРС (дирекция за технически операции) се закрива, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО), съобщи „Фокус”.

Елиминират се и правомощия на ДАНС да провежда разследвания по правилата на НПК, както и да притежава полицейски правомощия.

Съответни промени се правят и по отношение Закона за СРС, доколкото дирекцията за технически операции в ДАНС се закрива и правомощията относно приложението на СРС в България се концентрират в създадената през 2013 г. ДАТО.

Промените бяха подкрепени от общо 128 народни представители от управляващото мнозинство и тези на БДЦ, а срещу тях гласуваха общо 58 от БСП, ДПС и "Атака". Един депутат от БСП също подкрепи законопроекта на Цветанов, като не стана ясно дали става дума за грешка при гласуването.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов