Барак Обама: САЩ отварят нова глава в отношенията с Куба

Свят

17-12-2014, 21:04

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Време е да се сложи край на „остарелия подход”, според американския президент

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление, оповестяващо преразглеждане на американската политика спрямо Куба, предаде „Фокус”.
Обама каза, че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения.
„Чрез тези промени ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава. „Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с думите: „Ние всички сме американци”.


Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава, подпомагаща тероризма.
Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.


В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.
„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро. Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов