Медици и социални работници прекрачиха прага на първия частен дом за стари хора в областта

Животът

17-12-2014, 08:58

Снимка:

общинско радио Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Капацитетът на дома е 60 души

С условията в новопостроения Дом за стари хора в Драгижево се запознаха вчера представители на медицинското съсловие от Велико Търново и Горна Оряховица, както и служители в Агенцията за социално подпомагане, съобщи общинското радио. Сред дошлите да видят първия частен старчески дом във великотърновска област бяха д-р Мойнов и д-р Недялков, завеждащи отделения в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, главната сестра на болницата Минекова, джипито д-р Гарев, д-р Гарева от Регионалната здравно-осигурителна каса и други. 
Уютният дом е с капацитет за 60 души, за които ще се грижи персонал от професионалисти. Всяка стая разполага с паник бутон и домофонна уредба, за домуващите ще се осигурява храна на принципа на кетъринга, която ще е разнообразна и здравословна. 
„Домът поема всички ежедневни разходи по грижата за възрастните хора, като това включва четиристепенно хранене, памперси, спално бельо. Цената на месец е 800 лв., като с решение на акционерите първите 6 месеца се ползват 10 % отстъпка. Тази сума всъщност отговаря на издръжката на един домуващ и в държавен или общински дом, но знаете, че там се чака с години, за да бъде приет един възрастен човек. Ние тук имаме възможност да реагираме и да приемем човек в рамките максимум на 24 часа.” - разказа управителят на акционерното дружество д-р Румен Рашев. /Чуйте подробности в прикачения файл/. 
На представянето на дом „Стара планина” присъстваха и двама от основните акционери – великотърновският адвокат Митко Минев и директорът на завод „Аркус” инж. Банко Банков. Пред медицинското съсловие от старата столица и Горна Оряховица инж. Банков представи първия етаж на дома в Драгижево, където ще бъдат настанени болно лежащи възрастни хора. 
Домът за стари хора „Стара планина” в Драгижеро разполага с лекарски кабинет и със собствена линейка. За домуващите са осигурени кътове за отдих, просторен озеленен двор със сенчести места и красиви пейки. Домът притежава всички необходими разрешителни и сертификати, професионално оборудвана кухня със столова, перално помещение и два асансьора, които ще улесняват придвижването на домуващите. 
„Това е дом, в който възрастните хора ще общуват, за тях ще се полагат всички грижи и те ще могат достойно да изживеят старините си. Няма да са в тежест на своите работещи близки, но в същото време няма да са самотни и притеснени, че при здравословен проблем няма да има кой да реагира навреме.” – допълни д-р Рашев. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)