Проверят домa за сираци във Велико Търново след сигнал за сексуален тормоз и нередности

Животът

16-12-2014, 16:32

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Възпитател опипвал и отправял неприлични предложения към момиче кръгъл сирак

Пресконференцията, на която директорката отговори на нападките, завърши със скандал

Становището на психолозите от Центъра за обществена подкрепа и от „Закрила на детето“, след внезапната проверка в дома за деца лишена от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови“ е , че в социалното заведение няма упражнено сексуално насилие. Това информира Събина Събева, изпълнителен директор на Международна социална служба България на пресконференция във Велико Търново. Тя заяви, че проверката е установила нарушаване на етични норми от страна на възпитателите и препоръча заподозрения да бъде временно отстранен от работа. „Самият факт, че по подобен начин са будени сутрин децата, причиняващ им дискомфорт, това поведение е недопустимо“-подчерта Събева.

Директорката на дома Ганка Григорова заяви, че не е била уведомена нито от психоложката, нито от 18-годишното момиче за случая и категорично отхвърли обвиненията, че при вчерашната проверка е привикала девойката, и я е помолила да не казва за сексуалните намеци на възптиателя. „“Психологът не ме е уведомил, защото според нея случаят не е бил сериозен. Ако се докаже, че той има такива постъпки, трябва да бъде отстранен, но трябва да се докаже. Той казва едно, момичето – друго. Трябва да се намери истината.“-каза Григовова. Поканата за разговор в неговата стая, директорката обясни като загриженост за момичето, което било свито и не споделяло. „Вратата ми винаги е отворена, когато искаш да споделиш нещо. Заповядай, аз съм тук!“-това било обяснението, което 60-годишния възпитател написал по време на проверката, съобщи Григорова.

От „Закрила на детето“ Мая Пешва обясни, че към момента от Агенцията не са сезирали прокуратурата.

„Пропуска е по отношение на това какво споделят децата, на кого го споделят и ако не ни го споделят, означава, че в нашата работа има много минуси.“-коментира случая Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравопазване“ в Община Велико Търново.  В плановете за децата, съгласно Закона за закрила на детето, които периодично се преразглеждат никой от потребителите на дома не е споделил за нередности, обясни Димитрова. Тя изрази готовност да приеме Слави Михайлов, председател на сдружението на сираците в България, в екипа на дирекцията, тъй като според нея децата му имат по-голямо доверие, от колкото на служителите от „Закрила на детето.“ „Защо при разглеждането не е споделено това притеснение, което наистина е потресаващо? Има, няма покани – не сме ние, които да установим какво е направил възпитателя. Но аз смятам, че прокуратурата съгласно своите законови компетенции, може би ще се самосезира и вече ще се установи ма ли някакви намеци.“-коментира Димитрова.

По отношение на телефонните на децата директорката обясни, че това решение е взето на екипна среща и продиктувано от проблемите с които възпитателите се сбъскват.“Не е наложена санкция, а задължение на възпитателите с цел осигуряване на спокоен сън на децата.“-увери Григова. Според нея джиесемите създават опасност за обитателите на дома, защото нощем заспивали със слушалките в ушите и апарата можел да гръмне. „“Гледат порно филми, не се наспиват, сутринта не можат да станат да отидат на училище.“-заяви директорката.

Обвиненията, че деца от дома, които дадат гласност на нередностите биват изпращани в психиатрия, също бяха категорично отхвърлени от Ганка Григорова. Тя заяви, че едното от изпратените в клиника за психични проблеми във Варна момче, има такива проблеми и е бил сред най-върлите противници на решението за прибиране на телефонните през нощта.

Пренференцията завърши със скандал, тъй като председателят на сдружението на сираците в България скочи срещу директорката, която отрече да е знаела още през февруари за сексуалните намеци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов