Близо 100 трансплантации направени у нас тази година

Общество

15-12-2014, 19:27

Снимка:

trakiahospital.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Трансплантацията се е превърнала в рутинна практика

Близо 100 са трансплантациите на органи, които са направени в страната само от началото на годината и по този начин е спасен човешки живот.
Данните съобщи Марияна Симеонова, председател на Изпълнителната агенция по трансплантация, по време на годишната среща на координаторите по донорство.
28 са базовите болници за трансплантации. Все още имат трудности, но те не са кадрови, посочи д-р Симеонова и обясни, че става въпрос например за лаборатории, които да извършват съответните изследвания.


По време на срещата Милан Миланов от „Пирогов” посочи, че са разширени показателите за донорство. За донорите на сърце има възрастова граница, но за органи като бял и черен дроб, като бъбреци, няма такава.


„Трансплантацията в цялост се превърна в България в последните две-три години в рутинна практика. Разширихме показанията за донор. Да не ви прозвучи смешно, оказва се, че хремата е по-опасна, отколкото сифилиса”, коментира Миланов.
Последните две години нараства броят на пациентите, които директно биват трансплантирани, а не прекарват дълго време на хемодиализа, заяви проф. Емил Паскалев от Александровска болница.


С бъбречна недостатъчност в България има официално 3 500 души, които са на диализно лечение. От тях в листата на чакащите са около 900.
Днес от болница „Лозенец” пристигна новината за поредната успешно завършена донорска ситуация - чернодробна и бъбречни трансплантации.
Поради липса на подходящ реципиент в България, сърцето е трансплантирано на пациент във Виена по линия на Евротрансплан.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)