Предлагат Велико Търново да бъде домакин на дискусия за здравна стратегия на България

Животът

15-12-2014, 14:38

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Лекарите от областта изцяло застават зад министър Москов

Районна колегия на Българският лекарски съюз - Велико Търново, категорично подкрепя и изцяло застава зад изразената позиция на Министъра на здравеопазването д-р Москов, относно нападенията над медицинските екипи в спешна помощ в страната, за осигуряване на сигурността и безопасността на всички медицински специалисти, при изпълнение на техните професионални и служебни задължения на територията на Републиката България. С тези думи започва приетата на разширеното Общо събрание на РК на БЛС –Велико Търново декларация, представена днес на пресконференция в старата столица.

„Ние лекарите от област Велико Търново сме щастливи, че за първи път имаме министър, който казва – „Моите лекари!“ Той е от нашето съсловие. За първи път имаме министър който желае да свърши нещо и заставаме твърдо зад позиициите му!“-заяви д-р Мариана Кирилова, председател на колегията. Тя съобщи, че медиците в региона подават ръка на д-р Москов за откит диалог за дълготрайна реформа в сферата на здравеопазването. От лекарската колегия са изпратили писмо до Министерство на здравеопазването, в което се предлага Велико Търново да бъде домакин на среща-дискусия на която да бъде обсъдена политиката в сферата на здравеопазването и здравна стратегия на България.

“Най-тъжното е, че днес, 2014-та година проблемите в здравеопазването са същите каквито са били през 1901 година. За да се стигне до тези конфликти трябва да има дългосрочна страгия в здравеопазването. Ние сме се нагледали на бързи реформи.“-подчерта д-р Кирилова. Според председателят на РК на БЛС – Велико Търново, конфликтът между лекари и пациентни е дело на политиците. „Никой от нас няма желание на води война с хората. Но когато да една прослойка от населението им се втълпява постоянно в главата, че те имат само права , а нямат задължения...От 10 години и повече Законът за здравното осигуряване е в действие, защо тогава плащаме и подпомагаме социално слабите, а а те са неосигурени. Защо в Конституцията пише, че всеки гражданин на Република България има право на здравеопазване, а в същия момент говорим за здравноосигурени и здравнонеосигурени на ниво лекар. Защо лечебните заведения, които са търговски дружества трябва да спонсирират с техния труд това което трябва да свърши държавата“?-пита д-р Кирилова. Тя припомни, че от 225 случая на нападение над медици тази година няма осъдени за деянията. Според нея държавата трябва спешно да се намеси и да осигури стабилна здравна система. Неосигурените лица се поемат от екипите на Спешна помощ, но по този начин относо се използва финансов ресур и болниците трупат задължения. „Крайно време е депутатите да загърбят партийните си принадлежности и да изчистят нормативната уредба. Това не може да стане за един ден и чрез усилия на малцинство в народното събрание.При сегашните условия всички сме потърпевши – ние екипите на Спешна помощ и вие ползвателите на медицинските услуги“-коментира още тя.

Д-р Кирилова заяви, че некомепетентните реформи в сфетата на здравеопазването са довели до проблемите на здравната система. Според нея забавянето на линейките са случва, тъй като операторите на телефон 112 нямат нужната квалификация да сортират по важност медицинските случаи. От там идва и напреженията, когато екипите пристигнат на място.

Вярваме, че министър Москов няма да се подаде на натиска и ще осъществи не само тази си идея, но и всички останали, които биха допринесли за реформи в здравеопазването. Така завършва декларацията на РК на БЛС Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов