Шефът на изпепелената баничарница: Журналистите бяха на мястото преди пожарникарите

Животът

13-12-2014, 14:25

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огнена стихия във Велико Търново /СНИМКИ/

Огнена стихия във Велико Търново

От пожарната категорично отхвълят обвиненията и обясниха, че са започнали гасенето 4 минути след сигнала

Забравена духалка не е причината за пожара на баничарницата, която изгоря снощи във Велико Търново. Това заяви за Velikotarnovoutre.bg собственикът на закусвалнята Любен Любенов. Той съобщи, че не знае какво е предизвикало възпламеняването на павиолиона и само може да гадае за източника на пожара. Огънят е унищожил до основи баничарницата, а техниката в нея била на стойност около 40 000 лева. За зла участ на Любенов, обекта не е застрахован.

„Пожарната закъсня. Дойдоха без вода. 15 минути докато дойдат, 15 минути докато спрат тока, тъкмо да угасят огъня и им свършва водата, ходят да пълнят.“-разказва собственика на закусвалнята. „Ако пожарникарите действаха по-бързо от журналистите нямаше да се стигне до тук!“-допълва още той.

От пожарната категорично отхвърлиха твърдението на Любенов, че служителите на РСПБЗН  Велико Търново са закъснели. „Сигналът е подаден в 18:48 часа, в 18:52 часа екипите не само, че са там, ами и са започнали да подават първите гасационни вещества.“-коментира за Velikotarnovoutre.bg инж. Красимир Кръстев, началник на Областната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Той обясни, че след като ръководителят установил, че пламъците са обхванали цялата постройка, веднага се обадил в техническия пункт, за да пристигне втори противопожарен автомобил. Обвиненията, че в резервоарите е нямало достатъчно вода, са напълно неоснователни, според инж. Кръстев. Той обясни, че общо в двете возила се съдържало 11 000 куб. вода, количество, което е напълно достатъчно за засене пожар в такъв размер. „Впечатлението, че пожарникарите не гасят по най-бързия начин е създадено заради двете газови бутилки в обекта. Необходимо е време за издърпването на хората на безопасно място, за да не бъдат засегнати от евентуален взрив.“-подчерта началникът на ПСПБЗН Велико Търново. Кръстев допълни още, че специфичността на постройката също е допринесла за неоснователните обвинения към работата на огнеборците. По думите му обекта се състоои от ламарини и алуминиева дограма и е било нужно изкъртване, за да успеят да достигнат до мястата, които не могат да бъдат загасени по обичайния начин. „Пожарникарите гасиха в една доста рискова обстановка. Това не е шега работа. Във всеки един момент можеше постройката да гръмне и най-малкото да осакати някой от служителите на пожарната.“-каза още Кръстев.

В закусвалнята са работили собственикът и още двама души, които остават без препитание преди празниците. Често Любенов оставал през нощта в павилиона, за да приготвя закуски, но тази вечер пропуснал. „Ако съм бил там, нямаше да се стигне до пожара.“-сподели шефа на баничарницата. За щастие няма жертви. „Ламарини се правят, кожи и кокали не!“-коментара още той и благодари на Бог, че няма пострадали хора. Любенов сподели, че няма да подхване отново този бизнес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов