До 17 декември кметовете трябва да представят на областния управител списък с всички язовири

Животът

11-12-2014, 18:40

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири язовира в област Велико Търново са в лошо състояние

Градоначалниците да държат водоемите денонощно под око, разпореди губернаторът

Областният управител прф. Пенчо Пенчев е изпратил писма до всички кметове на общини на територията на Област Велико Търново. Те трябва да предприемат  и организират превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия причинени от наводнения в резултат на опасни язовири. Кметовете се задължават да организират и осигурят безопасна експлоатация и поддържане на съоръженията от хидромелиоративната инфраструктура, по заповед издадена от министъра на земеделието и горите. Съгласно нея се забранява преминаването на превозни средства по короната на язовирната стена, освен когато има направен път.

По дигите се забранява преминаването с превозни средства извън определените за това места, обработването и нарушаването на повърхността им, поставянето на стълбове или знаци, засаждането на дървета и храсти, преминаването на домашни животни извън определените за това места, строеж на кладенци или рибарници, изхвърляне на отпадъци и други материали и предмети.

Кметовете се задължават да проследяват  водните нива на потенциално-опасните язовири на територията на съответната община, с акцент язовирите в предаварийно състояние. Кметовете трябва да следят по специална методика за свободни обеми в язовирите преди пълноводие и преди висока вълна и на лимити за изпускане на водите от тях. Те трябва да осигуряват проводимостта на речните легла в участък 500 метра след язовирните стени, за безпрепятственото осъществяване на управлението на водите и провеждане на формирали се високи води по речните легла. Кметовете трябва да организират  при необходимост  постоянно дежурство и осъществяване на наблюдение на потенциално опасните язовири и водоеми с местно значение на територията на съответната община. В срок до 17.12.2014 г. кметовете трябва да предоставят списък на язовирите, разположени на територията на съответната община, копие от актовете за общинска собственост на язовирите и данни за собствениците на язовирите, които не са общинска собственост.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов