Театралните трупи, играещи в детските градини да плащат по 70 лева на час, предлагат общинари

Сега трупите оставят нерегламентирани пари, които отиват в "черни каси"

Наемна цена в размер на 70 лв. за астрономически час да плащат театралните групи, които изнасят представления в детските градини, предлагат от търновската администрация. Това съобщи Общинското радио Велико Търново.

Директорите на детските заведения ще сключват договор с професионалните трупи за почасово ползване на помещенията. Средствата от наемите ще се използват за подобряване на материално-техническата база в съответната детска градина, обясни директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова. „На този етап управителите на театрите оставят на градините от 30 до 100 лв. от разпродажбата на билетите. Това са суми, които влизат в т.нар. „черна каса” и никъде не се отчитат”, коментира Игнатова.   
Предложението бе обсъдено и прието от заседателите в Комисията по образование, наука и култура.  Мирослав Трифонов от „Синята коалиция” настоя таксата да отпадне при благотворителни спектакли. Против проекта гласува Иван Александров от групата на „Новото време”. 
Предстои офертата на общината да бъде гласувана от търновските съветници на 18 декември. Ако бъде приета, ще влезе в сила от 1 януари догодина. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов