7 нови противопожарни автомобила влизат в употреба на огнеборците от Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов

Царевград Търнов

10-12-2014, 10:57

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg aрхив

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зачестяват случаите на пожари, предизвикани от непочистени комини

Техниката е закупена с европейски средства

Със 7 нови противопожарни автомобила се сдоби Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново. 4 от машините са от среден, а 3 – лек клас. Возилата са закупени с европейски средства, отпуснати по Оперативна програма „Регионална развитие“, информира вестник "Янтра Днес". Новите специализирани противопожарни возила ще бъдат регистрирани заедно и влизането им в употреба ще повиши ефективността на работата на огнеборците. Получените противопожарни автомобили са подходяща и за гасене на горски пожари.

Ключовете на специализираната техника бяха връчени на директора на РД „ПБЗН“ Красимир Кръстев на церемония в столицата. На събитието присъстваха министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланика на Германия – Детлеф Лингеман.

Четирите специализирани високопроходими автомобила имат 6 литров турбодизелов двигател, а в резервоарите им могат да се съберат 4000 литра вода и 400 литра пяна. Мощността им позволява да разпръскват струя с дебит над 800 литра вода в минута на разстояние повече от 60 метра. Капацитета на кабината им е 7 души, като в самите автомобили има няколко специални отделения за противопожарно оборудване. Две от машините остават във Велико Търнов, а останалите ще влязат в употреба на противопожарните служби в Горна Оряховца и Свищов.

Трите противопожарни автомобила от лек клас,ще бъдат разпределени по същия начин. Те също са високопроходими, но вместимостта им е 1000 литра вода и 100 литра пяна. Влизането им в употреба ще облекчи до известни степен дейността на огнеборците и ще повиши ефективността на работата им.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)