Токови удари оставят десетки домакинства във Велико Търново без климатици

Животът

08-12-2014, 13:23

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекарка загина от токов удар, докато се къпе

Масово горят компютри, телевизори и дори перални

Масово великотърновци, които се отопляват с климатици останаха на студено през последните 2-3 седмици. Такива сигнали получихме от множество читатели. Наша проверка установи, че действително много електрически уреди на живущи в кварталите „Чолаковци“, „Бузлуджа“, „Колю Фичето“, а също и в град Дебелец, изненадващо са излезли от употреба.

Velikotarnovoutre потърси причината сред специализираните сервизи за такава техника в старата столица. Токови удари повреждат електрониката на климатиците и на практика ги вадят от строя. Горят основно електронните платки на инверторните климатици, особено при по-старите модели. За да се поправи въпросният модул за управление на компресора, домакинството трябва да се бръкне с между 400 и 700 лева, установи нашата проверка. Малко по-евтин е ремонтът на обикновените климатици, но и за тях сумата е почти колкото една минимална заплата.

През ден сервизите във Велико Търново получават поръчки за ремонт на климатици, като обикновено собствениците им са втрещени от внезапната повреда. Макар климатиците да са най-често засегнатите машини, вече има случаи на повредени перални и дори хладилник. Доста плазмени телевизори също са пострадали, вследствие на токовите удари, това се отнася и за десетки настолни компютри. Изгорели са и няколко лаптопа. При всеки един от тях батерията е била отстранена и лаптопът се е захранвал чрез електрическия кабел.

Токовият удар няма нищо общо със спирането на тока, уточняват майсторите. Това явление се разпознава по примигването на осветителните тела – когато светлината намалява, след което крушката светва по-силно от нормалното.

Няколко съвета дават електричарите, за да предпазим имуществото си. Устройство, наречено „пренапреженова защита“ е най-сигурната мярка. То няма нищо общо със специалните щепсели и контакти, които се предлагат на пазара, и за разлика от тях предпазва на 90%, обясняват специалистите. Устройството се монтира в ел.-таблото на съответното домакинство, а цената му е между 70-150 лева. Застраховка на домашното имущество срещу токови удари е другия съвет на хората в бранша.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)