Тунджа преля, в Елхово има наводнени улици и дворни места

Прогнозата за Марица е понижаване на нивото

Нивото на река Тунджа край Елхово тази сутрин надмина четириметровия критичен праг и достигна 4 метра 20 см. Паркът е наводнен, залети са няколко улици и дворни места. Екипи на Гражданска защита и полицията са предупредили живеещите в близост до реката, да имат готовност за евакуация. Няма паника в града. Хората разказват, че обстановката не е нова за тях и не се притесняват. Река Тунджа край Ямбол също се покачва и вече е 5 метра, при критични стойности от 6 метра.

„Ситуацията на река Тунджа при Елхово ще продължи да бъде критична в участъка на реката след яз. „Жребчeво”, каза зам.-министърът на Министерството на околната среда и водите Павел Гуджеров. Той се старае да освободи колкото може по-голям обем, поради прогнозните валежи изпускането на водите продължава.

Прогнозата за нивото на р. Марица е, че постепенно ще продължи да се понижава. Остава обаче червен код в участъка при Свиленград и река Тунджа при Елхово. Оранжев код има за река Тунджа при Ямбол и Чарда, река Марица при Воденичене и Харманли и река Сазлийка при Габрово”, допълни още Павел Гуджеров.

„Особено внимание трябва да се обърне на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на водата се очаква нова вълна около 30 см. В Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати. В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделски площи спортните площадки около реката”, обясни Павел Гуджеров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов