Пак бум на измамите по електронна поща

Крими

01-12-2014, 15:44

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Измамници дебнат за шарани в нета

Електронният „фишинг“ може да ескалира още, според специалисти

След като преди години доста хора пострадаха, сега измамите по електронната поща отново набират скорост в региона. Масово боляри получават в имейлите си лъжлив зов за помощ, установи Velikotarnovoutre. Сред потърпевшите е и уважаваният археолог от старата столица проф. Константин Тотев.

Проф.Тотев получил странно писмо на електронната си поща, от чийто изказ личи, че е сглобено на български език посредством "Гугъл Преводач". В него се твърди, че е изпратено от сънародник, който е в Лондон и е станал жертва на нападение. За щастие не бил наранен, но му били откраднати всички пари, дебитни и кредитни карти. Мнимият пострадал от грабеж пише още, че нямал нито телефони, нито дори документи.

"Бедстващият българин" казва още, че е в посолството ни, откъдето обещали да му уредят транспорт със самолет. Билетът обаче трябвало да се плати предварително.

"Аз съм бил в посолството и те ми помагат с моята документация, така че аз може да лети, но съм спешно се нуждаят от пари, за да платя за нощувки в хотел и ми самолетен билет дома, ще се изплати веднага щом получите обратно вкъщи", се казва в писмото.

"Пострадалият" иска паричен превод чрез международна система, която позволява тегленето на пари само с код и три имена. Така измамникът става неоткриваем.

По същата схема атрактивни африканки търсят наивници по електронните пощи и чрез социалната мрежа Фейсбук. Те твърдят, че са наследили няколко милиона долара и предлагат по 10-15% от богатството си, защото се нуждаели от съпруг или съдружник европеец, за да изтеглят парите си. Възмутен търновец неотдавна е сигнализирал ДАНС като е изпратил и цялата кореспонденция с мнима наследничка, на име Аиша.

От писмата е видно твърдението й, че е наследила над 6 милиона долара, които се намирали в сметка в шотландска банка. Баща и бил съветник на вицепрезидента на Либерия, но загинал в гражданска война преди няколко години. Тя избягала в Сенегал, където получила статут на бежанец. Сама не можела да изтегли наследството си. Това било възможно само ако има партньор от Европа.

Търновецът дал данните си на либерийката и скоро му се обадил мъж, представящ се за неин адвокат. Обяснил му, че трябва да се платят над 800 долара съдебни и банкови такси. Преводът трябвало да се направи от Сенегал към Шотландия. Тъй като момичето нямало толкова пари, ги поискало от търновеца. Той обаче се усетил, щом адвокатът посочил системите Westen Union и MoneyGram като единствената възможност за превод между България и Сенегал. Щом поискал лично да говори с бъдещата си партньорка, профилът и във Фейсбук бил деактивиран. Адвокатът също се оказал без банкова сметка.

Пред Velikotarnovoutre вещи в електронните комуникации правоохранители прогнозираха, че има опасност новата вълна на т.нар. „фишинг“ да прерасне и в кражба на самоличности. На такива случаи бяхме свидетели преди години, когато хора получаваха имейли със зов за помощ от реално съществуващи свои приятели. Това става като престъпниците разбиват електронната ви поща и от ваше име пращат имейли на всичките ви контакти. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов