Четвърти заразен с ХИВ в областта

Животът

01-12-2014, 06:00

Снимка:

РЗИ Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Четирима за заразените с ХИВ в областта, като четвъртият вирусоносител е открит през ноември, съобщават от Регионалната здравна инспекция, предаде вестник "Янтра Днес". Досега от началото на годината в специализирания кабинет на РЗИ са се изследвали 1 104 души на възраст от 14 до 69 години, като 720 от тях са мъже. От общия брой 276 души са пациенти от затворите в Ловеч и Троян.

По справка на здравното министерство, по заболеваемост от СПИН Велико Търново се нарежда след Стара Загора и Плевен. Най-много са заразените в София и Пловдив. Половината от инфектираните в страната, които са около 2000 души, са се заразили по хетеросексуален път, а с 5-6 процента по-малко е хомосексуалното предаване на вируса. Останалите вирусоносители са наркомани. Тревожното е, че близо 30 на сто от ХИВ-позитивните са на възраст до 29 години.

По повод на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, утре в центъра на Велико Търново ще се проведе информационна кампания. Следобед по темата ще има и ученическа дискусия в Младежкия дом. Миналата седмица мобилни екипи на РЗИ направиха безплатни консултации и изследвания в полицията на старата столица и Горна Оряховица, а също в университетите във Велико Търново и Свищов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов