Деца помагат на други деца във Велико Търново и Горна Оряховица

Животът

30-11-2014, 08:25

Снимка:

Община Горна Оряховица, архив

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Два SOS класа са сформирани в двата града

От 21 ноември 2014 г. в ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Г. Оряховица, има по един специален SOS клас за настоящата учебна 2014-2015 г. По инициатива на Центъра за обществена подкрепа на SOS Детски селища – В.Т ърново 54 третокласници от двете училища заявиха своето желание да бъдат SOS-посланици на идеята да правиш добро днес, както и вярата, че всички деца трябва да имат право да ходят на училище, да имат играчки, да знаят и могат да помагат на други деца. Малчуганите с ентусиазъм приеха предизвикателството да се учат да бъдат добри. Те вече имат познания за международната организация SOS Kinderdorf International, знаят, че през 1919 г. в Австрия се ражда създателят на SOS Детските селища Херман Гмайнер. Негови са думите: „Иска се смелост да правиш добро!“, знаят за хилядите деца, останали сираци след Втората световна война и идеята за SOS Детските селища, които днес съществуват в 134 страни по света.

Децата се запознаха с работата на Центъра за обществена подкрепа, изгледаха презентация за невълшебните съвременни приказки за деца в риск, на които социалните работници в Центъра се опитват да помагат. Да бъдеш SOS клас за тях ще означава да организират две благотворителни акции „Да подарим коледна играчка“ и „Засмян Великден“, да участват в няколко интерактивни тренинга на Центъра, за да получат в края на учебната година своите грамоти SOS клас на доброто.

„Лесно е да се прави добро, когато много хора помагат“ казва Херман Гмайнер преди повече от 60 г. Сега децата от III а клас на ОУ „Д. Благоев“ реализират тази идея- организирали са акция сред всички свои съученици, активирали са и родители, търсят съмишленици и чрез фейсбук страницата на училището. Същото правят и третокласниците в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Г. Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов