Съдът решава кой да владее древни църкви

Крими

29-11-2014, 12:32

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Митрополит Григорий поведе съдебна битка за да докаже, че държавата не е собственик на храмовете

Върховният касационен съд (ВКС) решава кой ще владее пет средновековни църкви във великотърновското село Арбанаси, предаде вестник "Труд". Държавата и митрополията спорят от 2003 г. кой е собственик на храмовете, които са исторически забележителности. В тях не се служи и се посещават само от туристи. Делата бяха заведени от великотърновския владика Григорий.

Преди дни ВКС е приел, че жалбата на областната управа във Велико Търново е допустима и я е одобрил за разглеждане. В края на пролетта църквите "Рождество Христово", "Св. Димитър", "Св. архангели Михаил и Гавриил", "Св. Атанасий" и "Св. Георги" бяха признати за собственост на митрополията.

Те са паметници на културата от национално значение и преди това бяха под държавна юрисдикция. Григорий обаче поведе битка, за да докаже, че държавата не е собственик. Владиката обеща, че църквата ще прибира таксите за входа, но ще ги дава за ремонти.

Според митрополията църквите са били незаконно отчуждени. Областната управа контрира, че храмовете са държавна собственост от 1890 г. Освен това само тя се е грижила за тях.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов