Мечок на име Митко се разхожда с електронен нашийник из Централния Балкан

Мисия

27-11-2014, 14:37

Снимка:

Дирекция Национален парк "Централен Балкан"

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Мечок с тегло около 110 кг от днес носи GPS нашийник и става важна фигура в проучването на миграциите на кафявата мечка в Националния природен парк „Централен Балкан“ и съседните територии. Това оповестиха от дирекцията на парка през електронната си страница. 
Чрез нашийника, маркираният мецан ще изпраща сигнали, позволяващи да се проследи неговото движение и поведение като цяло в защитената територия и извън нея. След поставянето на нашийника и извършените измервания - тегло, височина, пол и възраст, мечокът с хубавото българско име Митко, е излязъл от упойката и поел по дивите си пътеки в стабилно състояние, съобщават от екипа, извършил маркирането.
Улавянето и маркирането на мечката е част от  дейностите по опазване и поддържане на популациите на едрите бозайници в НП „Централен Балкан“, изпълнявани в рамките на проект „Централен Балкан – парк за всички“.
Наред с проучването на миграциите, дейностите включват и изграждане на пункт за наблюдение на едри бозайници. Сред целевите видове са още благороден елен, вълк, сърна, дива коза и дива свиня. С проектните дейности се цели опазване на популациите на едрите бозайници в Парка. 

Национален парк Централен Балкан е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. В него се опазват саморегулиращи се екосистеми, притежаващи изключително биологично разнообразие, съобщества и местообитания на редки и застрашени видове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов