Горнооряховски ученици се включиха в антиспин кампания

Животът

26-11-2014, 13:53

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Мотото на инициативата е "Да продължим напред"

Ученици от горнооряховски училища се включиха в кампания, посветена на Световния ден за борба срещу СПИН 1 декември, организирана от РЗИ – Велико Търново, Община Горна Оряховица и Младежки дом. Тя е част от националната антиспин кампания и преминава под мотото „Да продължим пътя”.

Младежите изгледаха тематична презентация, представена от д-р Ана Ангелова, главен експерт в дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Велико Търново, а след това имаха възможността да се включат в различни забавни игри с публиката. Участниците в тях получиха малки подаръци от РЗИ. За доброто настроение на младежите се погрижиха Балет „Етна” и Брейк бойс „Етна”.

На 1 декември в горнооряховските училища ще се проведе информационна кампания, както и различни инициативи „Съпричастни срещу СПИН”.

1 декември се чества като Световен ден за борба срещу СПИН от 1988 г. Червената панделка, която се закача на този ден е израз на съпричастност със засегнатите от СПИН. В България носители на HIV инфекцията са 1943 души. От началото на годината новооткритите случаи са 113. При 90 % от серопозитивните заразата е станала по полов път. 48 на сто от новорегистрираните са се заразили при хетеросексуални, а 42 % - при би и хомосексуални полови контакти. При 10 на сто пациентите инфектирането е станало чрез инжекционна употреба на наркотици, информира д-р Ана Ангелова. През последните няколко години се запазва тенденцията броят на мъжете с HIV инфекция да е 4 пъти по-голям от броя на жените. Важно е да се отбележи, че има много голям процент намаление на заразените с HIV при инжекционна употреба на наркотици. 27 на сто от новорегистрираните случаи в България са младежи под 29 години, коментира още д-р Ангелова.

Всеки, който желае да провери своя ХИВ статус може да посети Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, който се намира на 5 етаж в РЗИ – Велико Търново. От началото на годината през кабинета са преминали над 300 души.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)