Опасно свлачище по пътя към Арбанаси

Опасно свлачище се активизира на пътя между Велико Търново и Горна Оряховица през село Арбанаси, съобщава БНТ. Големи камъни и парчета от скали падат от скалния венец под историческия хълм Трапезица и застрашават минаващите по пътя автомобили и хора. Скалното свлачище стига и до един от крайните квартали на старата столица и създава опасност за минаващите по улиците жители.

Пътят от Велико Търново през село Арбанаси минава край скалната стена под хълма Трапезица. Шофьори разказват, че рискуват живота си, тъй като отломките се откъсват внезапно от скалата и падат на шосето.

И хълмът и пътят в подножието са държавна собственост и общината няма право да извърши каквато и да е промяна, укрепване или ремонт.

Георги Камарашев – областен управител на Велико Търново, заяви пред БНТ: "Аз ще проведа разговор какви мерки можем да вземем на първо време, но без да съм инженер, от пръв поглед виждам, че ще трябват доста средства."

Проблемът притеснява и хотелиерите в курортното селище Арбанаси, които настояват поне за предупредителни табели. Стотици нищо неподозиращи туристи ежедневно пътуват по опасния път и рискът от сериозни инциденти е голям.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов