Гледат делото "Щастливо бебе"

Крими

24-11-2014, 14:43

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Мозък на рекетьорска група, задигнала 200 бона - екстрасенс

Скандалната афера, добила известност в полицията и съда като „щастливото бебе” вмомента се гледа в търновския апелативен съд. Подсъдими по случая са екстрасенс, ексобщинар, бизнесмен и приятелката му и двама студенти. Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група, извършила измама в особено големи размери.
Потърпевш от престъплението е Петър Петров, представител на веригата магазини за бебешки стоки „Щастливото бебе”. Мозъкът на измамата, според прокуратурата, пък е 29-годишният известен екстрасенс Божидар Караджов. През февруари 2012 г. решил да спечели пари от Петров. Идеята била бизнесменът да бъде изнуден да даде 200 хил. лв. за да се спаси от дело за пране на пари. В реализирането на престъпната схема, освен екстрасенса, участие взели приятелят му Ивайло Костов, бивш шеф на отдел в община Варна, русенецът Камен Георгиев и приятелката му Десислава Иванова и студентите Георги Нейчев и Илиян Богданов. Впрочем Георгиев и Иванова били дългогодишни приятели на жертвата и той така и не се усъмнил в тях чак до момента на арестуването и самопризнанията им.
В началото на феруари по телефона бизнесменът Петър Петров получил телефонно обаждане от мъж, представил се за варненски прокурор. Той разпоредил Петров да се яви незабавно в районната прокуратура в морската столица за да му бъде предявено обвинение за икономическо престъпление и пране на пари. В ролята на магистрата в слушалката всъщност успешно се превъплатил бившият общински служител от Варна Ивайло Костов. Петров звъннал на адвокатката си, която се усъмнила в непривичното призоваване и го предупредила да не ходи никъде без да му бъде връчена официална призовка, както и да не споделя на никого за разговора. Притеснен бизнесменът на бебешки стоки се обадил на приятеля си Камен Георгиев и му разказал за странния магистрат. Камен го успокоил, че „главният прокурор на Варна” му е близък приятел и предложил двамата да отидат при него да разберат за какво става въпрос Петров се съгласил. Така първата част от плана на съзаклятниците минала успешно. Предстояла втората, по-трудна част.
Няколко дни по-късно Петър, Камен и Десислава пътували към Варна. На входа на града ги спрял „Опел Астра” със синя лампа, но без обозначителни надписи. От колата излезли двама „полицаи”. Това били всъщност студентите Георги и Илиян. Десислава била привикана от „полицаите” в „патрулката”. След кратък разговор тя се върнала и смутено обяснила, че ченгетата са подслушвали GSM-а на Петров, знаят за далаверите и прането на пари, но ще си замълчат ако им брои 100 000 евро рушвет. Като капаро притиснатият и изплашен бизнесмен още там, на пътя, дал парите от оборота на магазина си – 16 800 лв. На следващия ден дал и останалата част от исканата сума. С това обаче неприятностите му не свършили. Рекетьорите усетили, че жертвата им е силно изплашена, полакомили се и решили да го изцедят максимално. След няколко дни казали, че въпреки дадения рушвет, случаят му вече е предаден на Комисията „Кушлев” и че го чакат още по-големи неприятности. Комисията щяла да му запорира банковите сметки и да му отнеме цялото имущество. За да спасят от неприятностите престъпниците поискали още 60 000 евро. Този път изнудваният обаче, решил да се обърне за помощ към полицията. На 13 март 2013 г. при едновременни акции в Русе и Варна шестимата рекетьори били арестувани. По време на разпитите в полицията мозъкът на групата, екстрасенсът Божидар Караджов, пропял и разказал за сценария и реализирането му. Междувременно докато течало разследването, изнудвачите върнали почти всички пари на жертвата си. Въпреки това и шестимата били изправени пред Русенския окръжен съд и признати за виновни по повдигнатите им обвинения.
Екстрасенсът Божидар Караджов получи 2 г. условно и 5 000 лв. глоба. Бившият общинар Ивайло Костов – 3 г. условно и 6 000 лв. глоба. Бизнесменът Камен Георгиев и приятелката му Десислава – по 3 г. условно и 5 000 лв. глоба. Представилите се за полицаи студенти Георги и Ивайло пък отнесоха по 2 г.и половина и също по 5000 лв. санкция. Любопитното е, че освен прокурора, кото е внесъл протест заради условните присъди, четирима от шестимата подсъдими също са обжалвали присъдите си пред Апелативния съд във Велико Търново. Те твърдят, че са невинни и трябва да бъдат напълно оправдани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов