Уникална изложба представя Велико Търново от преди 50 години

Велико Търново Лайф

19-11-2014, 09:49

Снимка:

Торос Хорисян

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

"Легенди за Търново" е изложба на бележития фотограф Торос Хорисян

Великотърновци ще имат удоволствието да надникнат в необятния свят на известния български фотограф от близкото минало Торос Хорисян и да се насладят на образа на един от най-красивите български градове – старата столица. Изложбата включва фотографии от 60-те години на ХХ век, които са запечатали в себе си непокорния болярски дух и очарованието на сгушените, накацали една върху друга стари търновски къщи.  

Черно-белите фотографии ни отвеждат на една по-различна, магична разходка из разкривените калдъръмени улички на града. Пред нас се издигат вековните крепости на Царевец, които величествено се оглеждат в спокойните води на река Янтра.

Изложбата „Легенди за Търново“ е палитра от спомени – за усмихнатите  детски очи, посребрелите коси на възрастните боляри, за безгрижните рибари и забързаните туристи.

По ръждиво-червените керемиди невинно се гонят последните есенни слънчеви лъчи, нашепват ни вълшебни истории и ни подканват да ги последваме на това вълнуващо пътешествие из улиците на старата столица.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 ноември от 18:00 часа на улица "Васил Левски"13 в Уникредит Булбанк.

Торос Хорисян е фотограф – легенда, член на Международната федерация по художествена фотография, със 70 години стаж във фотожурналистиката. С много наши и международни награди, с много изложби в страната и чужбина.

Един от основателите на Държавния фотоархив –Централфото. Безумно влюбен в своята професия.Член на СБЖ.

През 1966 г. заедно с колеги Торос Хорисян реализира първата у нас цветна фотоизложба "Българското Черноморие". Следва фотоалбумът му "Арменски икони", посветен на 1700-годишнината от приемането на християнството в Армения като държавна религия.

Незабравими са и албумите: "Велико Търново. Паметници на културата", придружен с изложбата "Легенда за Търново"; "Стара родопска архитектура". Негова е и фотоизложбата "Ритми и багри" - своеобразен летопис от народните събори в Копривщица. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов