Оставиха в ареста наркотрафикант на 47 кг. дрога


Апелативен съд Бургас отхвърли жалбата на Искрен Стефанов за изменение на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по досъдебно производство за това, че на 26.09.2014 г. около 08,50 ч. на ГКПП Малко Търново на трасе изход от Република България към Република Турция с лек автомобил „Мерцедес“, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество – 47,817 кг метаамфетамин, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.
Стефанов е с мярка за неотклонение задържане под стража от 29.09.2014 г. На 10.11.2014 г. Окръжен съд – Бургас не уважи молбата му да я измени в по-лека – парична гаранция. Стефанов и неговият защитник оспорват това определение пред въззивния съд. Пълномощникът му представи пред съда копие от личната карта на своя подзащитен, с което удостоверява, че той има постоянен адрес в България.
Представителят на Апелативен съд Бургас коментира, че не са налице обстоятелства за изменение на мярката за неотклонение. Прокурорът обърна внимание, че Стефанов е разследван за умишлено престъпление. Според него, ако бъде изменена мярката за неотклонение, това би попречило за изясняване на обективната истина. Налице била и опасност той да се укрие, тъй като има двойно гражданство.
Защитникът на Стефанов пледира да му бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв. и да му се наложи забрана да напуска пределите на страната. Пълномощникът му смята, че срокът на задържането вече е изиграл превантивна роля. Престоят в ареста затруднявал търговската му дейност. Обвиняемият разполагал с достатъчно средства, за да си наеме жилище в Бургас. Не съществувала опасност да се укрие или да извърши друго деяние, тъй като той не бил общественоопасна личност. Защитникът поиска да бъде отменен постановения от първоинстанционния съд срок от 2 месеца, в който не може да обжалва мярката за неотклонение.
Апелативен съд Бургас след като обсъди представените доказателства и становища на страните, намери, че няма промяна в обстоятелствата, при които е взета мярката за неотклонение, което да обоснове искането. Съдът посочи, че наличието на постоянен адрес при роднина в страната, не се отразява на наличието на опасност Стефанов да се укрие или да извърши друго деяния, които произтичат от тежестта на деянието, за което е разследван.
Определението на Апелативен съд Бургас е окончателно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов