Бюрото по труда във Велико Търново отваря вратите си за младежи

Животът

18-11-2014, 07:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе, архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Целта е да бъдат привлечени възможно най-много млади хора

Седмица на отворените врати за младежи организира Бюрото по труда във Велико Търново, пише вестник "Янтра днес". За времето от 24 до 28 ноември от 10 до 16 часа младежите ще могат да се срещнат с трудови посредници, както и със съветниците за работа зад граница, които ще им разяснят възможностите за реализация в чужбина.

Националната инициатива “Отворени врати за младежи” се стреми да привлече възможно най-много млади хора, които никога досега не са били регистрирани на трудовата борса – младежи, отпаднали преждевременно от училище, ученици, завършващи средно образование, студенти, поясни Обрешко Нечев, шеф на Бюрото по труда в старата столица. Ще им предоставим пълната информация за всички услуги, от които биха могли да се възползват – консултиране, професионално ориентиране, мотивиране, посредничество при търсене на работа, помощ за изготвяне на документи за кандидатстване, обясни Нечев.

Според последните данни на Бюрото по труда в старата столица младежката безработица в общините Велико Търново, Елена и Златарица е 16,6 %. Регистрираните безработни младежи до 29-годишна възраст са 601 и броят им непрекъснато се увеличава всеки месец. Сравнението на годишна база показва, че безработните младежи на трудовата борса във Велико Търново сега са със 172 повече. 56 на сто от младите хора без работа са жени. Близо половината са без квалификация, а всеки четвърти е с основно образование или няма завършен 8 клас. 13,3 на сто от младежите без работа са в графата “продължително безработни”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов