Тази вечер Царевец светва в лилаво!

Така старата столица показва съпричастност към недоносените деца и семействата им

В продължение на 30 минути тази вечер крепостта Царевец ще бъде озарена в лилава светлина. Началото на зрелището е в 19 ч. Инициативата е в подкрепа на недоносените деца, съобщиха от общината. На днешния ден се чества Световният ден на недоносеността и с тази инициатива старата столица се присъединява към борбата на медици и неправителствени организации срещу преждевременното раждане.
Инициатори на събитието са фондация “Нашите недоносени деца”, заедно с Европейската фондация за грижа на новородените и Световния алианс срещу преждевременното раждане. На този ден организаторите ще предоставят пространства за визулни материали, които ще разказват за проблемите на недоносените деца, същевременно ще се събират подписи за въвеждане на единни стандарти за грижата на новородените в риск.
Целта на осветяването на Царевец е да се привлече вниманието на обществото и институциите за оборудване на неонатологичните отделения с качествена апаратура, съобщи "Янтра ДНЕС", цитирайки организацията “Нашите недоносени деца”. В същото време от фондацията реализират и благотворителни инициативи за тази цел.
1 на всеки 10 новородени е недоносено, сочи справка на СЗО. В България обаче недоносеността е по-висока. За Великотърновска област тя е между 15 и 20 процента. Като основна причина за това от неонатологичното отделение на областната болница отчитат липсата на здравна култура и занемарените консултации за бременните жени. Затова всяка година в родилното отделение се раждат между 120 и 150 недоносени бебета.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов