Добро утро! Започна един прекрасен ден

Царевград Търнов

16-11-2014, 06:00

Снимка:

healthland.time.com

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Знаменити събития са белязали 16 ноември

16 ноември е зареден с положителните вибрации на хубави събития и съвсем не е просто случаен ден, показва поглед назад в историята. На тази дата през 1869 г. официално е открит Суецкият канал. Чешкият футболен отбор „Спарта“ – Прага е стар почти колкото този уникален транспортен коридор – тимът е основан на 16 ноември, 1893 г. Три години по-късно става факт нещо наистина революционно за времето си - произведено е първото електричество от електроцентралата на Ниагарския водопад. През 1907 г. — Оклахома става 46-я щат на САЩ.

Първата авиокомпания в света също е създадена на днешния ден, за да докаже, че човешкият устрем не познава ограничения. Компанията е DELAG, със седалище във Франкфурт на Майн, Германия. Основана е с подкрепата на правителството през 1909 г.

На този ден в 1918 г. Унгария е обявена за република. През 1933 г. се случва още едно знаково нещо – СССР и САЩ установяват дипломатически отношения.

Това е рожденият ден на популярното наркотично вещество – ЛСД. Синтезирал го е швейцарският химик д-р Алберт Хофман през 1938 г.

Датата е празнична и за световната организация за култура и образование ЮНЕСКО, учредена през 1945.

Държавен преврат въздига начело на Сирия Хафез ал-Асад на днешната дата през 1970 г.

Метро в Румъния имат още от 1979 г., когато е открита първата линия в столицата.

1988 г. е символна за правата на жените, защото на този ден Беназир Бхуто е избрана за министър-председател на Пакистан, с което става първата жена на такъв пост в ислямския свят. Друга жена-символ е получила едно от признанията си на днешната дата – през 1996 г. Майка Тереза става почетен гражданин на САЩ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов