Тайни религиозни общества започват да излизат наяве

Животът

14-11-2014, 18:19

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Странни символи и тайнствени ритуали плашат хората във Велико Търново

Православни християни алармираха, че през последните месеци на хълма Света гора, както и на широка поляна, намираща се срещу Дома на алпиниста над Велико Търново, се провеждат тайнствени ритуали. На тези места неизвестно кога и как, са се появили малки „светилища“ със странни послания и изображения.

За тайни среднощни практики с палене на огньове, в старата столица се знае още от 2009 година, когато местен жител откри огромен, направен с камъни пентаграм на същата скрита поляна - над жп гарата и главния път София-Варна. На мястото, до този символ личаха множество огнища, а алпинисти разказваха, че нощем от местността долитат странни звуци и се виждат светлини.

Пет години по-късно наличието на някакво тайно общество вече личи и с „просто око“. Парковата част на Света гора буди недоумение с новопоявилите се табели, които само на пръв поглед са изблик на християнски порив.

Постамент с дървена икона на Свети Седмочисленици /на снимката/ е само едно от неприсъщите неща, които се намират на Света гора. Под нея е поставен мраморен триъгълник, на който се вижда буквата, отговаряща на „ят"-овата гласна. Около нея са поставени ангели и надпис „Небесният знак на българите. Аз съм българин”. На отсрещния хълм отново били забелязани камъни, наредени под формата на пентаграми.

Свещеник Зоран Мамучевски, който е особено почитан сред православните християни, успокои страховете от сатанински ритуали. Той коментира, че странните изображения със сигурност не са такива: „Вероятно става въпрос за почитатели на Петър Дънов, или последователи на някогашните богомили“, обясни отец Зоран. Теолози от ВТУ пък предположиха пред наш репортер, че край Велико Търново се провеждат езически прабългарски ритуали, вероятно вдъхновени от бога Тангра.

Дори и полицията се е заинтересувала от историята, разбра Velikotarnovoutre. Формално обаче повод за образуване на предварително разследване, няма.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов