ООН обяви: „Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството

Свят

14-11-2014, 17:34

Снимка:

nbcnews.com

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екстремист прекарвал бойци на Ислямска държава през България

Докладът е първото подробно проучване на ИДИЛ

„Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии, се посочва в доклад на комисията на ООН по правата на човека , предаде ВВС, цитиран от "Фокус".

Докладът е първото подробно проучване на тактиката на ИДИЛ, въз основа на което са заложени показанията на над 300 очевидци, както и снимки и видеозаписи. В него се посочва, че „Ислямска държава” представлява високоорганизирана йерархична структура, която преследва далечни цели. За тяхното постигане ИДИЛ жестоко подтиска населението в завзетите територии и провежда идеологическа обработка на гражданите, използвайки чудовищни способи. Използват се рязания на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика. Телата често се оставят на площадите, за да послужат за назидание.

 „Всички тези действия представляват военни престъпления и не трябва да остават безнаказани”, смятат експертите на ООН. Следователите на Организацията на обединените нации смятат, че международната общност подценява заплахата от „Ислямска държава” и изказват предположение, че липсата на политическо решение на сирийския конфликт помага за създаването на условия за разцвет на джихадизма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов