Усвоили сме от еврофондовете по 447 евро на човек от областта

Царевград Търнов

14-11-2014, 17:15

Снимка:

regionalprofiles.bg

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

На първо място в страната сме по съотношението между студенти и местни жители, туризмът е основният ни отрасъл

Област Велико Търново е сред регионите със средно социално-икономическо състояние. Това показва третият годишен доклад за настоящото състояние на 28-те области в страната, изготвен от Института за пазарна икономика. В същата графа са и областите Русе, Шумен, Добрич, Перник и Хасково. София е определена като област в много добро социално-икономическо състояние, в добро са Благоевград, Бургас, Варна и Пловдив, а Стара Загора се посочва като регион с много големи контрасти в положението на различните населени места от областта.

Двуцифрен растеж на чуждите инвестиции през последните две години във Великотърновска област, отчита докладът, но посочва, че те все още не са на добро ниво. Местните данъци и такси са сравнително високи, според експертите, автори на този труд.

Тенденциите за намаляване на населението в страната са характерни и в демографското развитие на област Велико Търново, в която населението също намалява, алармират те. Традиционно силните показатели за областта остават тези в образованието, околната среда и социалната сфера. За поредна година област Велико Търново е на първо място в страната по съотношението на студентите в колежи и университети спрямо броя на местното население. Въпреки трудностите гражданите посочват, че са по-скоро удовлетворени от повечето аспекти на живота в областта.

Заетостта на населението над 15 години в област Велико Търново през 2013 г. се запазва на нивото от предходната 2012 г. и е 42,9%, като остава под средното равнище за страната – 46,9%. Тези стойности все пак показват бавно възстановяване на региона. В доклада е отчетено още постепенно намаляване на броя на обезкуражените лица на пазара на труда.

През 2012 г. преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор с натрупване достигат 330,7 евро на човек (общо 84 млн. евро към 31 декември 2012 година). След спада в началото на кризата инвестициите започват да нарастват.

Като водещ в икономиката на областта трайно се установява секторът на услугите. През последните години този сектор създава близо три четвърти от общия размер на брутната добавена стойност в областта. Основен отрасъл в този сектор е туризмът, който се развива относително стабилно. Главната туристическа дестинация в областта е град Велико Търново, но общините Елена и Свищов също привличат голяма част от туристическия поток.

Общините от област Велико Търново са усвоили 466,9 лв. на човек като бенефициенти по оперативни програми на Европейския съюз при средно за страната 379,8 лева на жител. Статистиката е към 31 януари 2014 година. С най-големи стойности на изплатените суми по договори са общините Лясковец и Павликени, а с най-малко усвоени средства са Полски Тръмбеш (едва 41,2 лв. на човек) и Сухиндол (39,6 лв./човек).

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов