Покоен дядо се оказал жив, според регистрите

Животът

12-11-2014, 18:17

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Роднини се втрещили, щом поискали удостоверение за наследници

71-годишен мъртвец от павликенското село Паскалевец по документи се оказал жив и здрав български гражданин. Заради този парадокс близките на покойника се обърнали към правосъдието. Преди дни Районният съд във Велико Търново разпоредил на общинската администрация незабавно да издаде смъртен акт.

Делото е заведено по Закона за гражданската регистрация.

Възрастният човек на име  Върбан издъхнал в областната болница от инсулт в началото на август. На 9 август старецът бил погребан в Паскалевец, а от болницата издали на неговата племеница съобщение за смърт. Дядото бил ерген и нямал деца, но другите му роднини се погрижили за погребението.

Оказало се, че покойникът е записан като жител на Велико Търново, но близките пропуснали да потърсят акт за смърт от администрацията.

Месеци по-късно на член от семейството било нужно удостоверение за наследници. За всеобща изненада се оказало, че погребаният дядо е жив, според регистрите.

Станало ясно, че издаденото от болницата съобщение за смърт, с което покойникът е погребан в Паскалевец, където живял, няма нищо общо със смъртния акт.

Роднините на стареца били принудени да наемат адвокат, защото след толкова време смъртен акт можело да получат единствено по съдебен ред. Подали молба до прокуратурата и било образувано дело срещу администрацията. В рамките на съдебното дирене били разпитвани свидетели, сред които и лекарката, вписала в съобщението причината за смъртта на стареца. Магистратите се произнесли и задължили чиновниците да издадат документ, а Върбан И. да бъде отписан от регистъра на живите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов