Откриха бюст-паметник на Атанас Хаджиславчев в Павликени

Животът

11-11-2014, 13:49

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Паметникът е създаден чрез дарения

Бюст-паметник на Атанас Хаджиславчев беше открит в понеделник в Павликени. Постаментът със скулптурата е поставен в градския парк „Кирил Ракаров“ и беше осветен навръх годишнината от смъртта на „първия почетен гражданин и старейшина на Павликени“, информират от общината.

Паметникът беше създаден с дарения на общинска администрация, местни бизнесмени и общественици. Инициативата започна миналата Коледа по идея на кмета на община Павликени инж.Емануил Манолов. При откриването на паметника той благодари на всички съмишлиници, които се включиха в патриотичното дело, както и на архитект Юрий Любомирски, автор на проекта, и на скулптора Илко Костадинов.

На присъстваха кметът инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет инж. Дончо Дончев, общински съветници, почетни граждани на Павликени, кметове на населени места от общината, граждани, ученици. Сред присъстващите бяха и правнукът на Атанас Хаджиславчев Иван и неговите синове Георги и Атанас Хаджиславчеви.

„Ако познаваме днес Павликени като развит, благоустроен, съвременен български град, то несъмнено в основата на това дело е името на нашият бележит първи кмет и първи почетен гражданин“, каза в словото си инж.Манолов. Той подчерта, че няма събитие в тогавашното село Павликени, веднага след Освобождението, което да не е  свързано с името на Атанас Хаджиславчев.

„Бих искал образа и спомена за делото на Атанас хаджи Славчев да носят в сърцата си всички деца и млади хора на Павликени. Бих искал те да познават миналото на своя роден град и да се гордеят с него“, каза още градоначалникът.

 

Живота и делото на старейшината на Павликени припомни пред присъстващите директорът на Историческия музей Нели Цонева.  „Атанас х.Славчев е  един от активните общественици на Павликени и нерядко става прозорлив инициатор на много от положителните промени в живота на селището“, каза тя и изброи заслугите му за запазването и утвърждаването на Павликени като административна единица.

Нели Цонева припомни дарителската дейност на Атанас Хаджиславчев. Завидна прозорливост и благотворителност Атанас х.Славчев проявява при прокарването на ж.п.линията София – Варна. Той дарява и земи, за да бъде построена жп гарата в Павликени. С неговото съдействие и върху част от неговите земи се открива Държавния лозов разсадник, Земеделското училище, Държавното опитно поле, построява се Основното училище, откриват се гимназията и казармата. През 1921 г. той построява голям и модерен за времето си театрален салон, който години наред предостaвя сцената си на художествените групи на читалище “Братство”. През 1900 г той е избран за кмет на Павликени, а през 1908 год. става депутат в ХІV Обикновено Народното събрание. В работата на законодателния орган участва  до разпускането на ХVІІ ОНС през 1918 г.

„Атанас х.Славчев е получил уважението и почитта на съгражданите си приживе. За всичко, което е дарил и направил за Павликени, с решение на Общинския съвет от 23 юни 1938 год., Атанас х.Славчев е обявен за “пръв гражданин и старейшина”, каза още Нели Цонева.

Заупокойна молитва за първия почетен гражданин на Павликени отслужи архимандрит Георгий.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)