Превели по грешка 28 000 лева на бедняк

Сега социалните го съдят, за да си върнат парите

58-годишен мъж от еленското село Константин е получил 28 000 лева по банковата си сметка, преведени от РД “Социално подпомагане” – Велико Търново, разказа "Янтра ДНЕС". Сега държавната институция е завела дело срещу мъжа, за да ги възстанови. В исковата молба, внесена в Районен съд – Елена, е посочено, че Нури Еминов е получил крупната сума в резултат на техническа грешка. Не става ясно обаче кой я е допуснал и за какво всъщност са били предназначени тези пари.
Всичко започнало в края на 2013 г., когато Нури, който е 74 % инвалид, отишъл да си изтегли пенсията, която по думите му е 157 лв. и едвам връзва двата края. Оказало се, че в сметката му имало много повече пари. Според съпругата му Хатче Аптулова, двамата с мъжа й първо се стъписали от внушителния превод, но решили, че парите идват от застраховка на Нури от времето когато работел в завод в Елена. Все пак решили да не ги теглят веднага, за да видят дали някой няма да си ги потърси. Минало известно време и след като никой не им се обадил, решили да се възползват от парите. Платили си старите вересии, направили ремонт на къщата и дори купили къща на дъщеря си за 7000 лв. Внезапно обаче картата им била блокирана. От РД “Социално подпомагане” се свързали с тях и обяснили, че парите им се преведени погрешка и трябва да ги върнат. Към този момент от сметката били изтеглени 12 000 лв.
Нури и Хатче, които никога преди в живота си не били виждали такава сума пари накуп, сериозно се разтревожили. С много усилия успели да съберат от роднини половината от парите и да ги внесат в сметката. До март тази година обаче имали да връщат още 6617 лв., които вече нямало откъде да вземат. Тогава от РД “Социално подпомагане” внесли иск в съда срещу Нури и още през пролетта трябвало да се гледа дело. РС – Елена, обаче не дал ход, тъй като ответникът нямал адвокат. Магистратите са категорични, че в цялата си практика не са имали подобен случай.
Съпрузите от с. Константин се притесняват, че могат да останат на улицата заради тази “техническа грешка”, тъй като няма как да съберат парите и се опасяват, че ще им вземат къщата. Заради този случаи те вече нямат право и на социални помощи.
Следващото заседание по делото срещу Еминов е насрочено за 13 ноември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов