Паразити причинявали шизофрения

Животът

08-11-2014, 17:40

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Една трета от нас са заразени с бактерията

При цели 20 на сто от пациентите с шизофрения, причината била не наследственост или други, известни досега фактори, а наличието на паразити! 

Това показало изследване на американския професор по популационна биология и епидемиология Хари Смит, публикувано в сп. "Preventive Veterinary Medicine".
Професорът е наблюдавал случаите на заболявания с шизофрения, свързани с паразита Toxoplasma gondii. Той поразява се предава основно чрез изпражненията на домашни любимци, но също така може да попадне в почвата, или в пясъчника, където играят децата ви! Често влиза в в организма и при консумация на месо, което не е достатъчно термично обработено.

Според статистиката около една трета от населението на планетата е заразено с тази бактерия- Тя живее и се размножа в мозъка и мускулите, често без видими симптоми. Острата й фаза сериозно уврежда плода при бременност, поради което в България на бременните се правят такива изследвания.

Токсоплазмозата може да доведе до патологични промени в поведението и самата личност на човека, според изследователя. 

Проф. Хари Смит е стигнал до извода, че съвременна диагностика и медицината могат да предотвратят една пета от всички случаи на шизофрения. Професорът забелязал също, че в страните с висока разпространеност на паразита има и по-голям процент шизофреници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов