Разказват истинската история на Българския славей

Мисия

06-11-2014, 17:31

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Христина Морфова живяла бурно и загинала трагично

Книгата „Истинската история на Христина Москова“ бе представена днес в Сарафкината къща във Велико Търново. Автор на творбата е журналистът и член на БАН Румяна Лечева. Тя изнася любопитни и малко известни факти от живота на сопраното Христина Морфова, която е тясно свързана с Велико Търново. Оперната певица, прочута в цяла Европа, е прославила града и страната ни с уникалното си сценично присъствие. Животът й е низ от успехи, но приключва трагично при свирепа автомобилна катастрофа през 1936 година.

Морфова, която в Европа е била известна като „Българският славей“ е първият български артист, получил роли извън страната. Тя е и първата жена режисьор в България. За първи път английската музикална компания „Колумбия“ издава плоча с изпълнения на българин – именно на Христина Морфова.

Българският славей е от известния стар търновски род Терзиеви. И днес Морфова има наследници във Велико Търново.

Книгата за живота й бе представена именно в Сарафкината къща, тъй като племенникът на певицата -  Петър Морфов е живял там през периода 1953-1959 година. Във Велико Търново Морфов пристигнал, след като по политически причини семейството му било изселено от София.

Представянето на книгата днес бе организирано от Регионалния исторически музей и Народната библиотека „П. Р. Славейков“ 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)