Панаир на музейните изложби в Русе

Една сериозна международна конференция

От днес до 07 ноември в Русе ще се проведе Панаир на музейните изложби. Събитието се организира от Министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе и с подкрепата на Община Русе. В трите дни форумът ще събере над 120 специалисти, работещи в сферата на наследството и културата. Участие ще вземат музейни експерти от страната и чужбина, лектори и културни мениджъри. Програмата включва работни сесии по темите "Наследство и музеи", "Културни политики" и "Мобилност на колекциите". Отделен панел ще разгледа музеите сред Чудесата на България.


Сред специалните гости са проф. Норман Палмър, Великобритания, Катаржина Винярчик, отдел „Подземен пазар“, Исторически музей – Краков, д-р Панче Велков, „Македонида“ Фондация за представяне и консервация на наследството, Република Македония, Анджей Шока, Отдел „Фолклор и традиции на Краков“, Исторически музей – Краков и проф. Питър Дейвис, Нюкясълски университет. Професор Дейвис е познат и като „бащата“ на съвременния екомузей, а книгата му Ecomuseums: A Sense of Place е в топ 100 на Амаzon.com


Събитията започват днес в Историческия музей, а на 06 ноември е официалното откриване. За форума се очаква да пристигне доц. Мартин Иванов, министър на културата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов