Бременни ще броят по колко пъти ритат бебенцата им

Мисия

04-11-2014, 17:08

Снимка:

Алианс на българските акушерки

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Академията за акушерки“ събира над 150 във Велико Търново

Близо 200 акушерки втори ден във Велико Търново

Кампания на българските акушерки бори вътреутробната смърт

Всяка бременна жена може да следи за състоянието на своето бебе, като се научи да брои движенията му. По този начин майките ще хващат навреме евентуалното наличие на смущения в развитието на плода. Именно това е целта на национална кампания „Как е бебето ти днес“, на която бе даден старт от Велико Търново

Специалния метод за броене на помръдвания и ритания бе обсъждат в старата столица по време на третата годишна Академия на българските акушерки, на която се събраха близо 200 здравни специалистки от цялата страна. Тяхната мисия е в следващите месеци да предадат своите знания на бременните жени, с които работят.

Броенето на движенията е метод, при който е възможно да засече проблем, дори и ако редовните прегледи и ехографски изследвания не са го установили. Това обясни за Velikotarnovoutre Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки. Тя не се нае да даде общи указания към бъдещите майки, тъй като всяко бебе има свой собствен ритъм, но обясни, че активното проследяване на движенията трябва да започне в 28-29-та гестационна седмица. Броенето се извършва вечер, докато бременната жена е в покой. Според темперамента на самото бебе се определя и броят на помръдванията, които то трябва да направи в рамките на 2 часа.

За улеснение на майките, вече е създадено и мобилно приложение, което ще дава практични съвети.

„Как е бебето ти днес“ е вид превенция срещу вътреутробната смърт на бебетата. В държавите, където вече са въведени програми за такова проследяване на плода, перинаталната смъртност е много ниска, информират от Алианса на българските акушерки. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов