Домът за възрастни хора с увреждания в Пчелище с награди от конкурс в Шумен

Животът

04-11-2014, 08:30

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Представителите на великотърновското село взеха награда за "Най-добра цялостна програма"

За четвърта поредна година Домът за възрастни хора с умствена изостаналост в село Пчелище участва в  национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания, който се проведе от 29.10.2014г. до 31.10.2014г.в Шумен. Всяка година се представяме с различна програма. Участието на представителите на великотърновското село е традиция за представяне на иновативни идеи и подходи при работа с лицата с умствена изостаналост, а също и в печеленето на награди.

Организатор на конкурса е сдружение „Сияйна зора” – гр. Шумен.  То е неправителствена организация, която се занимава с различни дейности и инициативи, свързани с помощ и подкрепа на хора с ментални увреждания. Една от техните инициативи е организирането на конкурс под  мотото „Неоткрити, красиви Надежди” – уникален по рода си за лица с ментални увреждания.Програмата тази година беше под наслов „Танцът като среща на души в движение”.

 Подготовката ни за конкурса премина с голяма мотивация, желание и творческа работа от страна на екипа и потребителите. 

В подкрепа на участниците от дома и ЗЖ при представянето на програмата  взеха участие Люба Цанова – „Психолог” , Снежинка Овчарова – „Трудотерапевт” и Антоанета Колева – „ Трудотерапевт”.   

След емоционалното изпълнение и бурните аплодисменти от залата за изпълнителите от Пчелище, заслужено част от наградите бяха присъдени за тях.

  1. 3-то място в конкурсната програма и парична награда.;
  2. Специална награда на спружение „Сияйна зора” – „Оригинален подход при съставяне на художествена програма”;
  3. Грамота за 3-тото място за „Най-добра цялостна програма”;
  4. Грамота за „Впечатляваща визия и сценично присъствие” – в категория „Група”.

Работата с лицата с увреждания е всеобхватна и дава възможност за много инициативи, развитие на талантите и шанс за пълноценното им социално включване. Участието в такъв конкурс  показа още един път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с тези лица дава възможност за акцент върху таланта и фокус върху уменията им, а не към недостатъците им.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов