Златарица ще е първата община в областта с цялостен кадастър

Новините

03-11-2014, 16:05

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ути Бъчваров идва за Празника на градинарската чорба в Златарица

Предстои изготвянето на кадастрални карти на 7 села в Златарица

Селата Девенци, Родина, Долно шивачево, Разач, Росно, Сливово и Средно село ще се сдобият с катастрална карта и по този начаин Златарица ще се превърне в първата община в областта с цялостен кадастър. Това заяви кметът на Златарица Пенчо Чанев на пресконференция в старата столица. Изготвянето на кадастралната карта е изискване на ЕС в рамките на 2001-2020 година.

Публичността на проекта е породен от упреци към агенцията по кадастър за поитайност при изготвяне на кадастралните карти, каза Весела Тодорова, началник на областната служба по кадастър.

Ако някой от собствениците на имот в изброените населени места реши да го продаде ще му излезе солено изготвянето на кадастрална карта – между 300 и 500 лева, а след реализацията на проекта продавачът ще плати само държавна такса от 15 лева.

Тодорова подчерта, че цялостния кадастър няма да бъде изготвен без съдействие от страна на собствениците.  „До 7.11 изтича обявата в Държавен вестник за обозначаване на границите на имоти. Тези, които няма ограда са длъжни да обозначат пределите на собствеността си за своя сметка.“-заяви началникът на службата по кадастър.  Тя появи, че собствениците трябва да осигурят достъп на специалистите, които ще правят измерванията. Тодорова съобщи, че вече е направена организация за събиране на документи за собственост. Местната администрация в Златарица ще контактува с двете страни и ще гарантира поверителността на личните данни.

Тези,които не представят документите за собственост няма да бъдат санкционирани, но при грешка в кадастралната карта разходите по отстраняването й, ще бъде за тяхна сметка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)