Пожарникари спасиха автобус с богомолци от пропадане в пропаст

Мисия

01-11-2014, 17:27

Снимка:

архив, РД "ПБЗН"

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

15 човека отивали днес на поклонение в Преображенския манастир

Великотърновските огнеборци отново спасяваха хора този следобед. Благодарение на тяхната намеса, е предотвратено пропадане на автобус с 15 пътници в пропаст край Преображенския манастир. Хората във возилото били богомолци от Обзор, които отивали на поклонение в манастира „Преображение Господне“ край старата столица. По пътя натам обаче те ненадейно попаднали в застрашаваща ситуация.

Сигналът за опасността бил подаден около обяд на телефон 112. Според него автобусът на богомолците бил застрашен от свличане в дълбока урва.

Дотам се стигнало заради два насрещни автомобила, ненадейно изскочили срещу автобуса по стръмния и тесен път към обителта. За да избегне катастрофа, шофьорът на богомолците рязко свил в дясно. Гумите на голямото возило затънали в калта край банкета, а под тежестта пръстта започнала да поддава. Автобусът застрашително се накланял. 

Два екипа огнеборци незабавно се отзовали на зова за помощ. Спасителите пристигнали на мястото със специализиран автомобил, посредством който успели да изтеглят закъсалия автобус. Преди това пътниците успели един по един да излязат. Операцията е ръководил лично от шефът на Регионалната дирекция по пожарна и аварийна безопасност Красимир Кръстев. 

 Предотвратена е трагедия, защото автобусът можеше да се преобърне по склона, да разлее гориво и дори да се взриви, коментира пред наш репортер директорът на пожарната. По думите му това е щяло да подпали гората.

За удовлетворение на спасителите - и хората, и автобусът са невридими.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов