Стара Загора почете Деня на народните будители

Мисия

31-10-2014, 13:22

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара Загора почита народните будители

Безплатни библиотеки за Деня на будителите в Стара Загора

Общественици и граждани се поклониха пред делото на духовните учители

"Първи ноември е сред онези дати в календари, които ни карат да се замислим и преоткрием изконните български ценности. Първи ноември е ден, в който се прекланяме и отдаваме почит на тези, благодарение на които днес с гордост се наричаме българи!". Това каза в словото си областният управител на Стара Загора Димитринка Петрунова на тържествения общоградски ритуал по повод 1 ноември – Ден на народните будители, който се състоя днес пред паметника на митрополит Методий Кусев в парк "Аязмото".
Областният управител подчерта безценната роля на духовните учители, съзидатели и пазители на българската духовност, които въпреки превратностите на историята, са съхранили словото, просветата и културата и с всеотдайната си будителска дейност са съхранили българщината. Тя призова в днешното динамично ежедневие по-често да отваряме очите и сърцата за делата на съвременните будители на нацията, които ревностно пазят националната ни памет и са съпричастни към идеите на новото време.
На церемонията присъстваха зам.-кметът Иванка Сотирова и началникът на РИО Донка Симеонова. Със стихове се представиха ученици от Второ ОУ "П.Р.Славейков", а младата актриса Маргарита Димова прочете есето на 13-годишната Лилия Налбантова от Пазарджик - победител в националния конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”.
Пред паметника на митрополит Методий Кусев бяха положени венци от името на областния управител, Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора. Цветя бяха поставени от политически партии, обществени организации и десетки признателни граждани.
В събота от 09.00 ч. в храм „Св. Теодор Тирон“ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев.
По повод Деня на будителите на ІV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей - Стара Загора е открита веществено-документална изложба по повод 110 г. от смъртта на поп Минчо Кънчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов