Търновски изобретатели подкараха трактор с електродвигател

Животът

23-10-2014, 16:34

Снимка:

вестник "Труд"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Петко Ганчев и Марин Млеченков демонстрираха задвижването на машината в Поликраище

Изобретатели от Велико Търново задвижиха трактор с електродвигател, който харчи ток по-малко от електрическа крушка. Петко Ганчев и Марин Млеченков направиха демонстрация на машината в гараж в горнооряховското с. Поликраище, където са я създали, предаде вестник "Труд".

"Започваме процедури за патент за устройството. Сблъскваме се обаче с мощни лобита и интереси, защото нанасяме удар на петролната индустрия", коментира Ганчев. Той твърди, че електродвигателят не е нещо необичайно, а тайната е в усилвателя, който е на принципа на гравитационен двигател.

"Има незначителна консумация и може да намери широко приложение в бита и промишлеността. С него могат да се отопляват и охлаждат огромни сгради и да се движат всякакви автомобили", твърди Ганчев. Колегата му допълва, че са направили сглобка от електродвигател от охладителната система на автомобил, чиято консумация е около 36 вата. Ганчев подкрепи думите му с измервателен уред и доказа, че така се осигурява само режимът на работа.

"Усилвател на принципа на разработения от нас гравитационен двигател дава необходимия капацитет, за да се движи тракторът, който тежи половин тон. Другото предимство на този тип задвижване е, че може да ускорява много по-бързо от класическите дизели или бензинови агрегати, а шумът е в пъти по-малък", казва Петко Ганчев.

Създаването на уреда му е отнело над 20 г. упорит труд. "Дълго време имахме частични успехи, но едва преди няколко дни направихме качествен прототип, който работи. След патентоването му с инвестиция от около 1500 лв. всеки ще може да си сглоби устройството", казва Ганчев.

Търновецът споделя, че гравитационният двигател не е нещо необичайно, но досега никой не е успял да го балансира, да оптимизира неговите части, за да намери масово приложение.

Това изобретение не е първото на Петко Ганчев. Енергийният специалист е създател на уред за отопление и охлаждане, който действа с водородни клетки и е на принципа на преобразуване на водата в браунов газ.

"Устройството, което беше тествано в АЕЦ "Козлодуй", позволява с около 3 лева на ден да се отоплява малък апартамент", пояснява Ганчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов