Впечатляващ концерт по случай 100 години от рождението на Борис Христов

Велико Търново Лайф

23-10-2014, 15:04

Снимка:

МДТ "К. Кисимов"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт за 100 години от рождението на Борис Христов подготвя МДТ "К.Кисимов"

На сцената на търновския театър звучаха арии на Верди, Пучини, Чайковски и Рахманинов

Впечатляващ концерт по случай 100 години от рождението на оперния бас Борис Христов поднесе на търновската публика Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Петима гостуващи солисти взеха участие в концерта под диригентството на Атанас Варадинов – тенорът и ученик на Борис Христов - Бойко Цветанов, басите Александър Носиков и Стоян Бончев, сопраното Ива Йонова и баритонът Венцислав Анастасов, както и солистите, оркестърът и хорът на МДТ „К. Кисимов". Те изпълниха популярни арии и ансамбли на Верди, Пучини, Чайковски и Рахманинов.

„Поканихме някои от най-забележителните български гласове, за да почетем Борис Христов“, каза директорът на МДТ „К.Кисимов“ и представи участниците в концерта.

Във Велико Търново концертът се организира в партньорство с музей „Борис Христов" - София. Неговият директор д-р Елена Драгостинова направи кратка презентация за живота и творчеството на известния бас преди началото на концерта.

„Борис Христов е преди всичко голям човек, голяма личност, артист с голям глас, но и с таланта да гради образи. Това прави не просто с едно актьорство майсторство, което би могъл да изучи, но става с едно добро проникване в епохата, с потъване в детайлите, за да се изгради голямата картина на съответното време и образът да бъде колкото може по-внушителен.“, разказа д-р Драгостинова. От сцената на МДТ тя разказа за успехите и важинет житейски моменти на великия бас.

„Навсякъде, където Борис Христов се появява, той е властелин на спектакъла“, каза директорът на музея. Тя разказа за ролите на Филип II и Борис Годунов, която той изпълнява изцяло на руски език - знакови за творчеството на Борис Христов.

Д-р Елена Драгостинова благодари на директора на МДТ Христофор Йонов за идеята Велико Търново да се включи в идеята за отбелязване на 100-та годишнина от рождението на Борис Христов по цял свят.

Във фоайето театъра вчера беше открита  изложба с фотографии от сценичните изяви на Борис Христов. Снимките са от фонда на музей „Борис Христов“ и ще останат в експозицията в следващите две седмици. След това изложбата ще бъде показана в словашката столица Братислава по време на организирания там концерт в словашкото национално радио в чест на Борис Христов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов