Със спектакъл набират средства за развитието на танцовия театър в Бургас

Парите

23-10-2014, 10:51

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Благотворителна кампания за развитието на танцовия театър в Бургас стартира танцова компания „Дюн“. Първият проект е спектакълът „I wish”, който бургаската публика ще има възможност да види на 13 и 19 ноември от 19:30 ч. в залата на НХК.  „I wish” разказва за символичното пътуване на душата през Светлината, Вдъхновението и Желанията, за да стигне до чистата Материя. Създаден е като дипломна работа на студенти в 4 курс на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, специалност „Танцов театър” и е игран с огромен успех за един сезон на сцената на Учебен театър в НАТФИЗ.

Спектакълът е частично финансиран от община Бургас по Програмата за съфинансиране на културни проекти. За неговото цялостно осъществяване са необходими много средства. Това е провокирало хореографката и основоположник на „Дюн“ Петя Стойкова да стартира благотворителна онлайн кампания в сайта Indiegogo.com под името „I WISH” ТАНЦОВ ТЕАТЪР В БУРГАС

„Да бъдеш независим артист в България е изключително трудно, тъй като това означава сам да осигуряваш средствата за своята артистична работа. Компания "Дюн", която аз се опитвам да развивам в Бургас, е единствената независима трупа за съвременен танц и танцов театър извън столицата, а съществуването на танц извън центъра е кауза, която има нужда от подкрепа. Ако танцът е на изчезване в изкуството, то това е още по-силно изразено в градовете, които не са София, Лондон, Париж и Берлин.“ споделя Петя.

За цялостното осъществяването на „I wish” са необходими професионално осветление, специален декор и костюми, каквито за съжаление нито танцовото студио може да си позволи, нито залите в Бургас разполагат с такова.

Желаещите да подкрепят каузата могат да го направят на сайта https://www.indiegogo.com/projects/i-wish-dance-theater-in-burgas/x/8810988 .  Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов