Иманяр да лежи 1 година в затвора, постанови съдът

Крими

19-10-2014, 16:56

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум от иманярски набези край Дунав

Една година лишаване от свобода постанови ВТОС за Пламен Д. (43 г.) от Килифарево, обвинен в иманярска дейност, съобщи "Янтра ДНЕС".
Търсачът на антики бе заловен при акция на МВР през юни миналата година, след предварително получена оперативна информация. Нахлули в дома на Пламен и намерили предмети с историческа стойност от различни исторически епохи. В нарушение на Закона за културното наследство, собственикът на имота разполагал с два глинени прешлена от Античността, седем стъклени украшения от късното Средновековие, гривна от периода на Второто българско царство и бронзова фигура от Възраждането. Униформените установили още монети, сечени по времето на римските императори Тит, Максимин Дая, както и други парични единици от късноримско и ранновизантийско време. Всички ценности са оценени на 343 лв. В дома на иманяра имало и 3 металотърсача.
За незаконно притажаваните антики Пламен е осъден на три месеца лишаване от свобода, които трябва да излежи ефективно. Към тях обаче ще бъдат добавени още 9 месеца, наложени му условно по присъда за предишно провинение. По делото като съучастник бе привлечен и братът на осъдения – 41-годишният Димчо Д. Тъй като е с чисто съдебно минало, той се отърва само с три месеца лишаване от свобода, при това – условно. Находките и уредите ще се отнемат в полза на държавата. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов